Een virus of bacterie kan ons ziek maken. Gedrag, zoals roken of slechte voeding, kan ook ziekte veroorzaken, vandaar dat leefstijlgeneeskunde erg in opkomst is. Dat ook onze waarden en onderliggende geloofssystemen en cultuur van invloed kunnen zijn op ziekte, dat is voor veel Senegalese artsen, studenten in de gezondheidszorg en verpleegkundigen een openbaring. Onze jaarlijkse conferentie van de stichting voor christenen in de zorg gaat dit keer over wereldbeeld en de Bijbelse visie op ziekte en gezondheid. Als een van de grondleggers van deze beweging is de conferentie voor mij (Tabitha) altijd een hoogtepunt van het jaar.
Fatalisme is een grondwaarde die diep in de Senegalese cultuur zit: het kwaad of de ziekte die je overkomt is je aangedaan door een kwade kracht. In bescherming tegen deze krachten proberen veel mensen gezond te blijven. Het maakt dat patiënten vaak weinig gemotiveerd zijn om zelf iets aan hun genezing te doen. Vooral bij chronische ziekten speelt dit een rol: patiënten komen niet op vervolgafspraken. In het christelijk wereldbeeld zijn er ook kwade machten, maar er is hoop in Jezus en we hebben zelf een verantwoordelijkheid.
Het is mooi te zien dat in een land waar weinig christenen wonen, nu steeds meer collega’s hun persoonlijke roeping ervaren en gaan uitleven in hun werk. Tijdens de conferentie is een bijbelstudiegroep uit studenten ontstaan en een werkgroep voor christelijke verloskundigen. De beweging breidt zich dus verder uit. Voor het komende jaar staan trainingen gepland in spoedzorg, holistische zorg en hoge bloeddruk. Ook kunnen we trainingen van Mercy Ships bijwonen, zoals die over palliatieve zorg.