Ik kan me nog goed het verhaal van Ndeye Fatou herinneren. Het werken met kinderen met ondervoeding heeft al lang mijn passie. Met name zuigelingen die al te maken hebben met gewichtsverlies of voedingsproblemen trokken mijn aandacht, omdat ze uitermate kwetsbaar zijn en er weinig wetenschappelijke kennis over is. Het is daarom een eer dat mijn artikel over een onderzoek dat ik hiernaar deed, nu is gepubliceerd in BMC Health systems.
Een overvolle rumoerige zaal met moeders en baby’s, een nieuw model medisch dossier dat vaak incompleet wordt ingevuld, verpleging die nog in opleiding is voor het behandelen van ondervoeding en baby’s die niet stilliggen op de weegschaal. Het is de context waarin ik probeerde wetenschappelijke data te verzamelen.
Bij het ondervoedingsprogramma van onze kliniek en een katholieke kliniek heb ik een kwalitatief onderzocht naar gedaan naar aspecten van de behandelingsaanpak. Voedingsproblemen bij kinderen hebben velerlei oorzaken in Senegal en zelfs bij jonge zuigelingen komt al ondervoeding voor. Bloedarmoede tijdens de zwangerschap, vroeggeboorte of borstvoedingsproblematiek (dat veelal ook sociale en culturele aspecten heeft), zijn een aantal oorzaken in deze leeftijdsgroep. Over de behandeling van ondervoeding bij zeer jonge kinderen is nog weinig wetenschappelijke kennis. De resultaten van dit onderzoek kunnen bijdragen aan de verbetering van de aanpak voor ondervoeding in bredere context en is gepubliceerd door BMC Health Systems, zie deze link: https://rdcu.be/biuYa
Prima poging om wat meer duidelijkheid te krijgen over het probleem.
Maar nog volop vragen…..
Leuk om te lezen.
Groeten
Koos
Wat goed dat je gepubliceerd hebt! Hier in Nederland al een hele uitdaging, ben onder de indruk dat je het onder jouw omstandigheden voor elkaar hebt gekregen. Complimenten!