“Afgelopen vrijdag is de eerste Ebola casus bevestigd in Dakar, sinds die tijd zijn we in oorlog.” De hoofdarts van regio Noord Dakar heeft een spoed bijeenkomst belegd voor alle leiders van gezondheidsposten. De hele wereld weet dat Ebola ook in Senegal is, de WHO en CDC komen in actie. Maar het is hier in deze kleine zaal, waar ik als enige buitenlander tussen 30 medisch professionals zit, waar de oorlog gevoerd wordt. Het lijkt een nare film waar ik midden in beland ben.
Eén patiënt met Ebola lijkt geen groot probleem. De gevolgen zijn echter erg gigantisch en een uitdaging voor het gezondheidssysteem. Het speelt zich allemaal af in gezondheids district Noord, waar Keru Yakaar deel van is. De student uit Guinee had 4 familieleden verloren aan Ebola. Uit wanhoop vluchtte hij naar familie in Dakar. Toen hij ziek werd meldde hij zich bij een gezondheidspost niet ver van Keru Yakaar. Hij werd een dag en een nacht behandeld en ontslagen. Een dag of 4 later was hij zo ziek dat hij naar het ziekenhuis ging, waar hij op Ebola getest werd.
Het gevolg: 67 mensen die direct contact hadden met deze man zitten nu preventief 3 weken in quarantaine. Van deze mensen is de helft gezondheidswerker. Het is niet verwonderlijk dat de hoofdarts alles op alles zet om verdere verspreiding te voorkomen. Keru Yakaar noemt hij als voorbeeld omdat wij de eerste zijn met een protocol voor preventie maatregelen. Dit bleek niet voor niets…
De volgende dag hadden we de eerste verdachte Ebola casus: een jongen die uit Guinee komt met hoge koorts. Dankzij ons protocol draagt iedereen handschoenen en wordt de patiënt direct herkend in de screening en gewezen naar de isolatiekamer. In alle rust en met teamwork wordt de procedure afgehandeld. Niet veel later stapt ten 10 man sterk team van de overheid in witte beschermende pakken de kliniek binnen. Ze evalueren de patiënt en nemen bloed af. Gelukkig: de test is negatief!
Het is nog onzeker welke kant het opgaat in Senegal. Wij zijn er klaar voor de patiënten te ontvangen en daar ben ik trots op. Bovendien hebben we aan meer dan 500 patiënten voorlichting gegeven.
Wilt u een donatie doen aan Keru Yakaar om te helpen de extra kosten die dit met zich mee brengt op te vangen? Maak dan een gift over naar: CAMA Zending IBAN: NL76 ABNA 0484 6740 48
o.v.v. Project Kieviet Ebola (of via incasso of iDeal)