Sinds mei 2012 wonen we in Dakar, de hoofdstad van Senegal. We zijn hier onderdeel van het internationale team van CAMA, de organisatie die onze uitzending faciliteert. De CAMA is sinds 2006 actief in Senegal en wil met haar projecten een kwalitatieve bijdrage leveren aan de Senegalese samenleving en daarbij betrouwbare getuigen van Jezus zijn. Insteek hierbij is met name kennisoverdracht, een belangrijke vorm van moderne ontwikkelingshulp. Het voorkomt dat mensen afhankelijk worden, stimuleert de lokale economie en het geeft jonge mensen meer mogelijkheden. In het noorden van Senegal krijgen boeren agrarische training in zaken als verrijking van de grond, in Saint Louis is een school voor Talibé kinderen en een meisjesschool. In Dakar wordt een business training die gegeven aan lokale bedrijven.
In deze lijn past het werk wat Tabitha als arts doet in de kliniek Keru Yakaar (Huis van Hoop) ook. Deze christelijke kliniek is bekend in heel de stad en biedt goede medische zorg voor een betaalbare prijs. Het is dan ook vooral het arme deel van de bevolking, dat de overheidsziekenhuizen niet kan betalen, en bij Keru Yakaar hulp zoekt. Naast het zien van patiënten, is Tabitha verantwoordelijk voor het onderwijs aan de verpleegkundigen. Momenteel is Tabitha volop in voorbereiding van een zwangeren poli. Elke dag (!) zijn er patiënten die vragen of dit alsjeblieft gestart kan worden. Gelukkig zijn in de container al enkele van de noodzakelijke spullen meegekomen en past dit werk perfect bij Tabitha’s specialisatie in Mother and Child Healthcare.
Het werk dat Jan doet is wat minder vastomlijnd. De eerste periode in Dakar, zal hij zich vooral met korte projecten bezig houden. Drie kernbegrippen bepalen welke projecten dit zijn. Ten eerste moet Jezus centraal staan, zo preekt hij regelmatig, bijvoorbeeld in de ICF te Dakar. Ook is van groot belang dat het de Senegalezen daadwerkelijk helpt. Ten slotte moet het dienstbaar zijn aan het CAMA team, we willen niet solistisch optreden.
Naast het werk zijn we beiden nog volop aan de studie. Ons Frans is nog verre van perfect, maar we werken ook al aan de locale taal: Wolof. Taalstudie is een inspannende bezigheid, maar er gaat tegelijkertijd een wondere wereld voor ons open. Ook is voor het leven in een ander land een mentaliteit van leren essentieel.
In juli 2011 zijn we door de ICF in Rotterdam uitgezonden om hier te werken. Na een half jaar taalstudie Frans in Parijs en drie maanden in Gabon hebben we een thuis gevonden in Dakar. We hebben het verlangen nog vele jaren hier in Senegal te werken. Voor ons werk zijn we volledig afhankelijk van giften en gebed. Kijk bij steunen als je ook partner wil worden, neem contact op als je wilt meebidden. Sowieso vinden we het leuk om van jullie te horen!